15 December, 2010

Home » , , , , » Teh Melayu VS Teh Mamak

Teh Melayu VS Teh Mamak

Assalamuaikum wbt,

Terasa syok pulak cuti ni kan,
Terasa rapat gila dengan dunia blog ni,
Kalau tak,
Nak update sebulan lebih 3x pun payah.

Memandangkan cuti sem UM
3 Minggu je,
Aku tak jadi nak buat part time,
Kalau tak,
Takda la aku hapdet "sekerap ni"
walaupun ada orang kata aku lambat sangat update.

Entry aku sebelum ni,
Yang pasal
Jog,,Awek,,Mms tu,,,
Walaupun komen tak sampai puluh2,
Tapi feedback kat fb memang banyak la,
Ada yang caya, ada yang tak caya,,

Ada yang kata cam baca novel la,
Ada yang kata awek tu memang awek aku (peerrhhh syok)
Macam-macam betol.
Tak sangka pulak menjadi sikit
Kekencengan aku kali tu,,hakhak


*********************************

TEH melayu vs TEH mamak

Berbalik pada tajuk kita hari ni yer,,

Kali ni kita mahu berbincang,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,hakhak skema siot,
Da macam rancangan MHI je aku rasa.
Okeh2 serius

  

Hari tu,
Lepas jogging kat kompleks sukan paroi,
Aku ajak la kengkawan aku lepak minum,
Lama sangat tak jumpa.

So,
Kitorang pun pergi la minum
Kat satu kedai Melayu (tokey & pekerja)
Di Dataran Senawang.

Aku malas la nak order berat2 kan,
Baru lepas keluar peluh,
Aku pun order la  Teh O Ais Limau ngan French Fries.
Membe aku order Limau ais ngan roti kentang.

Korang nak tau apa aku dapat?
Tu kat atas tu,
Korang tengok betol2 roman air teh-o ais limau
Yang aku dapat.

Macam gampang,
Bukannya teh yang aku dapat,
Rasa air Limau je korang tau tak,
Bengang betol aku.

Serupa aku mintak air limau je,
Mau tak bengang aku,
Dah la mahal,
1.60 ke 1.70 tah, 
Aku sound pekerja kesayangan dia,

"lain kali kau nak buat air buat betol2, aku mintak teh-o ais limau, bukan limau ais"

Aku nak bayar pun cam nak taknak je.

So,
Moral of this part,
Aku bukan nak bantai mana-mana Malay
Yang bukak kedai makan.
Aku n the geng nak support korang,
Tapi kalau korang wat perangai cam taik,
Malas la aku kan.

Aku, dia, dan mereka serta diorang
Pelanggan korang,
Kitorang bayar services yang korang bagi,
Jadi bila nak serve tu,
Serve la cantik-cantik k.
Bagi orang tak lari.

**************************************

 Lepas balik dari Bangi,
Around kol 5pagi aku sampai Senawang,
Aku singgah kat kedai Azhar Maju.

Sapa-sapa yang dok area Seremban n Senawang
Ni tau la kat mana Azhar Maju ni kan,
Kalau korang tak tau,
Baik keluar dari Negeri Sembilan la.
Hakhak

Pagi tu,
Aku ngan kengkawan malas nak balik rumah terus,
Tunggu Subuh la maknanya kan,
So sesambil menunggu tu,
Pergi la minum kat Azhar Maju tu,
Makan roti canai bagai,
N tengok game Barcelona vs Real Sociadad 
Eja entah betol ke tidak.
 



Haa,,
Ini macam la serve customer,
Bagi orang suka,
Apa yang kita order, itulah yang diorang serve.
Tak jadi la cam kes kat atas,
Order air suam, sampai air oren,
Tak ke bengong namanya,
Betol la kan,
Mampos la nak minum air oren tu,
Dalam poket ada 20cen je.

Macam ni lah kalau nak niaga,
Orang pun suka,
Aku siap gelak-gelak lagi dengan mamak tu,
Tak ke rilek namanya,
Orang pergi nak lepak-lepak,
Release tension bagai,
Bukan datang menaikkan tekanan darah.

Okeh,

Korang paham kan,
Apa aku cuba sampaikan,
Contohi lah sikap mamak-mamak's ni,
Ramah satu hal,
Services pun baik punya.

Bukan susah pun,
Bukannya aku mintak time minum tu,
Ada perempuan gelek-gelek kat sebelah,
Apaa daaa,,

Aku malas nak bantai panjang-panjang,
Kang aku pulak yang kena.

oraaiittt adios.
www.tips-fb.com

24 comments:

hans said...

hahhahaha
macam2
aku kalau air salah aku minta tukar
melainkan kalau terpaksa atau dah terlewat
hoohoho

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

nabilah said...

pdn muke.

AMir Izzat said...

hahah..kesian...jujur ar aku cakap..kedai Melayu nie pekerja dia kerja sambil lewa... aku tau sebab pengalaman..entah ar..

memang berbeza kan servis..sama jugak dengan roti canai.. roti canai melayu dengan mamak jauh berbeza..kan?

p/s: ak tag kau dalam kontest free header flash.

http://amizzat.blogspot.com/2010/12/contest-menangi-flash-header-dari.html

cimOt said...

ayaq macam mati segan tak mahu ja..ayoyoyo..

Rama2Ungu said...

Hohoho..btol la lu ckp tu bro..wa pun dh bnyk kali kene..tapi wa takbrapa layang pulak mamak ni..bek wa g mkn kat kedai mak gua..heheheheh

fatin shahar :) said...

hikk..bro...suka ar baca entry bro bila mention pasal seremban/senawang..

my goat!!! hometown tercinta...HAHAA =D

teh ais mamak terbaek punyee...

Nur Misnan said...

salam.... nasib badan ler
aku pun ada pernah terkena kes mcm nih
order nasi goreng kampung
sampai nasi pataya.. tak ker lain bunyi tuh...

tapi aku nak cakaplah
roti canai melayu paling sedap aku makan
air tangan roti mak mertua aku...
sekali rasa confirm nak order lagi... hu3

.:padie_eyla:. said...

patut nye mase kau nyr tu ko cakap, 'mintak teh o ais limau tapi dapat limau ais satu.'
haha. tengok reaksi diaaa. hak3!!

Umie Nadhirah said...

HAHA...Klo amik order mereka salu sgt pekak..

rieyana ynn said...

singah baca entry ni jap...;d

nur said...

lokmanhakim
air teh yang mula2 tu cam malu2 kuceng ah
btw azhar maju tu kat mana?
JEMPUT KE BLOG:ALL IN ONE

Zurina J. said...

yeeha! sabarla bro!

aku pun slalu kena mcm tuh. mmg nak mrh, nak berubah jd hulk pun ade. ahaha. ade lg skali, aku & fmly g mkn kat sbh restoran. mmg lapar siot nak mati bagai. tungu punya tungu almost 45 waiting, still xsmpy order. kami dgn spkat mbyr apa yg suda dmkn & blah! nak niaga, niaga btul² kan..{bckp penuh emosi}

ahaha.

YOUsoF said...

Hahaa selalu jugak kawan² aku kena camtu.. Tapi mamak pun kadang² jenis belagak sikit taknak tulis walhal kitorang dah suruh tulis.. lastly silap, tepakse minum air yang bukan dioder..

nas said...

eh..ader kotak komen disini upenyer..hehee

yg anehnye camnelah kedekut sgt sebilangan peniaga melayu nk letak serbuk teh banyak sket..nie mst letak seciput.,.tu la rase xsdap~

tOm said...

kutu malam ko ni..

MiZi said...

hahaha dah macam nak jual air la plak.. bro loq.. teh tarik onne

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

mizi- kekekeke,,,siot je komen ko kan,,,


tom- orang bujang bro,,standard ar

MiZi said...

lek la bro loq... kakakaka

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. mamak mari sini pagi-pagi tadak bunyi ka.... haiyoyo tutup kedai saya mau pergi sure hebohhh ... apa dahhh mamak

Freaky F said...

aku pilih teh melayu,haha

Cikbelog said...

inilah yang dikatakan, "orang nak bukak kedai, dia pon sebok nak bukak kedai.." hiskk.. teh aku wat lagi sedap.haha

/Dayah//Nurul/ said...

ko kena ckp bnyak kali clear2...melayu mudah lupa kan, amma appa, mamak letak spende kat kuah roti canai member aku penah cite, tu yg sedap ke :D

d_tieah said...

Pjg siot ko punya entry ni..
Berapi mata nak abiskan pembacaan wei..

Aren said...

baru terbaca entry ni..yup2 peniaga melayu kebanyakannya berniaga sambil lewa..payah nak jumpa yg btl2 mengikut kehendak pelanggan..penah skali pegi kedai mkn order nasi goreng..lepas setengah jam tggu,yg sampai nasi goreng sejuk..ntah bape lama die goreng tp perap bnda tu kat dapo..nak ckp pasal kedai mkn kat seremban,Man Tomyam setakat ni yg boleh layan sbb mkanan sedap n cepat..berbaloi la dgn harga yg dibayar..