30 October, 2010

Home » , , , , , » Pembaharuan Bajet 2011 Oleh,,,,,,,part 1

Pembaharuan Bajet 2011 Oleh,,,,,,,part 1



PEMBAHARUAN BAJET 2011
OLEH
LOKMAN HAKIM KAMARUDIN & THE GENG



Ini pandangan aku la,
Dan beberapa pandangan insan-insan yang aku dengar
Beliau-beliau berbicara tentang Bajet 2011.

Setiap perkara,
biasalah kan ada pro & con nya,
Jadi sebagai manusia biasa kita memang tak mahu
Daripada melakukan kesilapan.

Dah memang sifat manusia,
Kesilapan dan Kesalahan tu adalah semulajadi,
Terpulang kat kita macam mana mahu mengurangkannya.

*******************************************

WARISAN MERDEKA


Sedikit maklumat mengenai menara WARISAN MERDEKA ini:

i) Menara tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 100 tingkat selepas Menara Petronas
ii) Kos binaan sebanyak RM5 Billion.
iii) Dibina di tengah-tengah bandaraya Metropolitan Kuala Lumpur
iv) Dicadangkan oleh Permodalan Nasional Berhad kepada PM (betol ker??)
v)  dan,,,,korang carik sendiri arr,,,maleh aku nak boh banyak-banyak kat sini.

As economics student kena la up to date sikit
Pasal ekonomi negara ye tak,,

So sesambil minum, makan, buat kerja tu,
Saja la borak-borak ilmiah sikit,
Luahkan pendapat yang tak didengari ni.

Kat sini aku nak senaraikan beberapa
Pendapat dan pembaharuan dengan projek kat atas WARISAN MERDEKA ini,

i) Bina di tempat berlainan

Korang cuba bayangkan, KL tu da lah sesak tahap gaban,
Takyah tengok kat KLCC nun,
Tengok kat UM ni je, 
5.00pm keatas, kompem sesak UM ni,
Ni baru kat tempat student, dekat kota raya tu jangan cakap ar kan.

Sebab apa,
Aku n the geng cadangkan tukar tempat lain,
Yang pertama,
SESAK akan bertambah SESAK's,

KL ni da cukup maju da,
Cuba buat kat tempat lain,

Contoh aku amek kg aku,
Paroi @ Seremban,
Banyak benefit yang penduduk Seremban akan dapat,
Kat Seremban tu orangnya bukannya semua kaya.
Gaji takda la tinggi bebenor.

Contoh kelebihan,
Peluang pekerjaan meningkat,
Kadar pengangguran menurun,
Taraf hidup meningkat,
NEGERI MAJU.

**********************************************

ii)  RM5B gunakan di tempat lain

Memang,
Kalau nak tengok negara tu maju ke tidak kan,
Benda pertama kita tengok,
PEMBANGUNAN negara tu,,,
Betol tak??
 
Tapi kena la pikir jugakkan,
Dalam kita nak kejar kemajuan,

Jangan lupa KEROHANIAN rakyat,
Jangan lupa PEMBANGUNAN rakyat.

Dalam kemajuan sekarang pun,
Banyak kes BABY kena buang,
Bayi kena bunuh dengan SEMUT yang memakannya.

Aku dah cerita pasal ni dekat
kalau korang perasan kan, sekarang ni kes buang bayi dah slow.

So apa kata guna RM5B
Kearah menaikkan dan membangunkan MORAL
Anak-anak muda macam aku ni,
Yang moral pun berterabur termasuk aku sekali.



Siapa ada IDEA camna nak selesaikan masalah ni??
Kalau ada share ar sikit kat ruangan komen k.

Selain daripada selesaikan masalah MORAL ni,
Cuba kerajaan tumpukan pada
Pembangunan bahagian luar bandar.
Ye memang ada,
Peruntukan sebanyak RM6.9B untuk pembangunan luar bandar,
Tapi dimana,?
Di Sabah Sarawak.

Bukan aku nak kata,
JANGAN buat pembangunan di Borneo tu,
Tang ni memang aku sangat setuju.
Bagus,
Sebab bangunkan negeri peribumi ni.

Tapi,
Apa yang aku nak sampaikan,
Apa kata guna RM5B tu,
Naikkan taraf pembangunan luar bandar semenanjung.

Apa ingat luar-bandar semenanjung Malaysia ni
Maju ker??
Kalau maju tak panggil Luar Bandar der kawan.

Amek contoh kampung aku jer,
Felda Bukit Jalur Gemencheh Negeri Sembilan.



Cuba bangunkan apa-apa yang patut,
Macam pusat beli belah ker, boh Giant kat situ,
Ekonomi pun meningkat.

Ni tidak,
Still kat takok lama,
Kalau tang anak muda tu tak semua yang berjaya.
Daripada biar diorang camtu je.

Cuba bagi something yang berfaedah
Kat diorang.
Bagi dana dah tu biar diorang buat bisness,
Tapi bagi la latihan dulu kan.

Apa ingat diorang yang tak sekolah ni
Korang boleh cop BODOH?

Kadang-kadang lagi BIJAK dari kitorang,
Aku yang UM ni pun belom tentu lagi.

Cukup la takat ni,
Lepas ni aku nak bagi pendapat pasal
300 barang yang di kecualikan cukai tu.


www.tips-fb.com

22 comments:

kaizen shinobi said...

xdenye nak bangunkan tempat lain..

tetap KL jugak... atas nama "ibu negara"

sabah (penyumang ekonomi)
kelantan (penyumbang ekonomi)

yang paling miskin?
sabah dan kelantan

KL? takde lak minyak atas tanah, takde lak kayu balak.

Megah nan indah~

bangunan 100 tingkat tuh karut marut~ wahaa!

Pencacai Alim said...

cam ahli ekonomi siut

hans said...

aku sokong kalau dia buat bangunan tu dekat Kedah
dekat Langkawi ker
hehehehe

P/S : Selamber Jer - Sekali Lagi Keluar Di Dalam Surat Khabar

Nurul Nazifa Azmi said...

bayangkan kalau seremban ada bangunan tinggi macam tu...

pergh! ramai orang datang....
maju seremban ye..hehe...

=P

uNcLeJoE said...

sokong ... memang uncle sokong... maju kebendaan hilang jatidiri tiada guna juga...

rasanya dah cukup ngn KLCC... lagi ada bangunan tiggi tidak bermakna pun negara itu maju...

nanti membazir kerana banyak kosong... tak ada sewa...

piewahid said...

ikut priority, utamakan mana yg perlu...
warisan merdeka bukan keperluan tapi pembaziran

Cik Ct Fadzil | C.C.F™ said...

salam..
5b tu utk kgunaan fkir mskin pn bgus..
xpn tmbh msjid..
**hnyalah pndngn.. ((^__^))

Loyar Lawa said...

betol-betol pi la buat bangunan tue kat tempat laen kalao nak jugak buat bangunan tue.. buat kat taiping bagus gak kasi maju lagi...huhuhu

suzie rahman said...

btoi2..sik kl jer.xboring ker..sume yg kt kl nk bg tinggi.tp lbh baik xpyh bina pon.nk wat per? nk men cakar2 langit ke.ish xphm..k fine klu utk bg pluang pekerjaan dowg ckp kn.xder psl nya.mst amik bngla , indon n parti je dorg ni.bujet nk murah kn..sng xpyh bina r..

/Dayah//Nurul/ said...

ekau nak mencuba jugak kat nogeri eh pi wat usul cadangan ngan pm k.

lok jgn lupa study naa

Papa Hero said...

APA YG DEPA BUAT SKG SUMERNYER TAK MASUK AKAL...DERANG IGT KITA NI BUDAK2 LAGI AGAKNYA....

DuniakuAbstrak said...

Menara Warisan, banyak aspek boleh d bncangkan kalau nak ulas isu ni

boleh menyumbang kearah kebaikan ATAU menyumbang kearah kerugian

MENYUMBANG KE ARAH KEBAIKAN jika apa yang dirancang seperti pembinaan kondominium, shoping complex dan ofis dalam menara tu mendapat sambutan pelanggan dan org ramai.

MENYUMBANG KE ARAH KEBAIKAN dengan syarat banyak syarikat2 luar dan dalam negara sewa ofis dalam bangunan tu, shoping complex ramai org datang, dan ramai yang membeli kondo dalam bangunan tu

jika ofis2 di menara warisan mendapat sambutan company luar, banyak company yang berminat nak buka tapak kat Malaysia, ini meningkatkan peluang pelaburan company2 antarabangsa,
semua ini membawa kepada keuntungan kepada ekonomi negara Malaysia.


MENYUMBANG KE ARAH KERUGIAN jika pelan pelaksanaan projek mega ini lemah dan teruk. Sama ada pelaksanaan sebelum projek berjalan atau selepas projek dah siap

Projek yang berjaya adalah projek yang memerlukan kos yang paling minimum tapi hasil yang berkualiti bukan kos yang tinggi tapi rendah kualitinya. Aspek pengurusan dan pelaksanaan kat sini amat berat dan perlu d titik beratkan.

MENYUMBANG KE ARAH KERUGIAN jika ofis, kondominium dan shoping complex yang didirikan kurang mendapat sambutan pelanggan dan orang ramai..

Faktor kesesakan lalu lintas juga boleh menyumbang kepada kegagalan projek mega ini. Prospek atau pelanggan lebih berminat nak mendapatkan ofis, kondo, tapak kedai shoping complex jika lalu lintas berjalan lancar.

Kerajaan juga hendaklah menstrukturkan semula jalan raya di sekitar kawasan projek. Cadangan untuk membina bangunan di tempat lain yang kurang maju juga boleh diguna pakai. Dengan cara itu pembangunan di kawasan baru boleh bermula.

Dulu masa Dr. Mahathir nak bina menara kembar petronas dengan jambatan pulau pinang pon mendapat kritikan hebat.

Sekarang Jambatan tu memang sangat2 berguna.Yang Menara kembar tu aku tak sure lah berjaya tarik pelabur luar ke tak, tapi satu dunia dah kenal Malaysia melalui menara tu, sedikit sebanyak memberi kesan positif kepada imej Malaysia.

Projek Mega ini boleh Berjaya dan Boleh Gagal. Setiap perancangan ada risikonya.

Kajian, pengurusan dan pelaksanaan itu sangat2 penting.

itu pendapat aku.

+qAsiH naDiRa+ said...

uiks...org kg..hahaha!kes buang bayi sekarang dah makin slowkan~mybe apa y kerajaan dah usahakan semakin mendapat kerjasama sume pihak.apa yang penting dalam kehidupan ni sebenarnya,pegangan agama~

NICK IRFAN said...

kenapa x bina je kat sabah serawaK? sbb KL mmg dh maju....

NICK IRFAN said...

kenapa x bina je kat sabah serawaK? sbb KL mmg dh maju....

Akin Saidah said...

kes buang bayi da makin slow sbb org da xmengandng lg..kita tgk tahun depan dlm lingkungan buan7-8 pasi berulang.. sbb mereka buat kerja time cuti sekolah, new year..

Hanis Azla said...

buat maa ni pembangunan akhlak lg penting kot...

Bintun Sazali said...

lau tak wat takleh ke?MESTI ke wat???hisyyhh...tak paham la cara org "berilmu" ni pikiaq.

mentang2 depa ada kuasa.
ada duit .(Kononnya).

haisy..
padahal banyak lagi mende yg berfaedah boleh dibuat dgn duit yg ada kononnya tu.

rakyat miskin, belum semuanya terbantu..masalah sosial, tak habis2 lagi. pendidikan, kucar-kacir,asyik nk jadikan student sbg bahan ujikaji...haiyaa..apa nk jadi tah ek...

tapi mungkinkah depa tak akan teruskan rncgn yg bernas ni?adakah depa akan trus gak ngan hasrat tuk bina "mercu tanda" kononnya itu?..pd sy..sgt membazir.noktah.

huhu~

f_aRa_aINa989 said...

pe kata hantar cadangan ni kat PM??
hehe...
tp KL mmg dah SESAKKK ohhh!

maCy said...

klo la ade mse na kumen cm duniaabstrak tu,

tp pe pn in short xstuju.
byk lagi ley wt ngn duet byk tu~

Cik Cyida said...

Eh, betul laa;
Kolej kte dkt2 dgn UM, mmg jem!

KL tu dah sangat sesak, kenapa kerajaan tak buat alternatif lain,

Bangunkanlaa tempat2 yang tak berapa nak sesak macam kat KL tu, wujudkan tempat lain pula, yang nilainya boleh di sama tarafkan dengan KL

PeNgEmiS dUniA said...

baguslah bina warisan ni , leh tambah hutang yg dah catat plg tinggi tahun ni , lebih 300 billion . 5 billion ni sket je pon , boleh disub2 nanti baru kukuh sket bangunan