11 August, 2010

Home » , , , , » Di Sebalik 1 Januari & 31 Ogos

Di Sebalik 1 Januari & 31 Ogos

Di Sebalik Tarikh 1 Januari dan 31 Ogos

Korang semua mesti da maklum dengan tarikh kat atas ni kan?
kalau 1 Jan macam biasa la kita sambut


31 Ogos pulak kita sambut kemerdekaan Malaysia tercinta ini


 ada apa di sebalik tarikh ni bro??

Meh aku nak tanya korang dulu,

Kalau dua-dua tarikh ni tiba kan,, 
Apa yang Malaysia buat untuk celebrate tarikh ni?

Dan meh aku jawab tok korang,

"perkara biasa la kan,, kalau nak sambut new year ngan merdeka tak lain tak bukan konsert ngan bunga api"

"apa la lu ni bro,,takkan tak tau,,da puluh tahun merdeka,,kita sambut ngan bunga api la der,, tapi sebelum tu nyanyi2 sikit"

"kitorang sambut kat dataran Merdeka,,tenngok bunga api layan artis nyanyi2,,,gempak,,"

Haa,,
Korang da baca jawapan2 dari
En. Lokman Hakim Kamarudin a.k.a BroLoq,,

Perkara lain takda da kat Malaysia ni,
Konsert, joget-joget sikit, da tu melalak tengok bunga api.

Aku bukan nak riak ke apa,
Aku pun bukannya alim sangat.

Tapi sekurang-kurangya aku tau ngan sedar,
Tempat-tempat macam tu penuh ngan SETAN,
tu yang sampai sekarang aku tak pernah pergi.



Alhamdulillah lah Mak Ayah jaga aku ngan baik,
Tak pernah nak bawak aku adik beradik pergi tempat2 camtu.

**************************
Haa baru masuk tajuk,
Tadi intro je der,
celaka panjang intro lu, da macam karangan gua tengok

Siang tadi kat fakulti aku,
Sesambil tunggu kelas, aku and the geng
lepak la kat reading corner,
baca paper harini.

Bila baca front page je,
aku da dapat idea nak update entry blog aku ni,

KES BUANG BAYI


Kalau korang perasan la kan,

Kes buang bayi ni banyak terjadi antara bulan :
1) Jun-Ogos
2) Disember - Febuari

Dan, Kalau korang perasan la kan kengkawan,

kes buang bayi ni terjadi lebih kurang 6-7 bulan
lepas tarikh 
1 Jan dan 31 Ogos

haaa,,,,korang bayangkan sekarang,

Apa yang bebudak SETAN ni buat malam 2 tarikh besar ni?

Macam aku kata tadi,
tempat tu semua tempat SETAN, rumah SETAN, jamban SETAN.

Yang pergi semua tu bukannya nak sambut sangat Merdeka,
bukan nak sambut sangat New year tu.

Tambah-tambah lagi mana-mana yang datang bawak awek.
Kapel sambut New year la katakan,
Bersemangat patriotik la katakan.

Ceeiittt,,,!!! Podaahhh,,!!!

Tu semua dah tak tahan nak ******
Malam tu kan bebas, mana ada "siapa" nampak
lepas tu,

Polis pun tak larat nak jaga sorang-sorang,
Majlis Ugama pulak 3-4 kerat je ada,
Mana mampu tengok dan tangkap semua
Free show porno Malaysia.

Haa lepas malam tu,
tunggu 2 3 bulan,
hak perempuan pulak rasa lain macam,
muntah tak bertempat, pening la, loya bagai la.

Masuk 5-6 bulan,
Kandungan pulak da cukup sifat.
Perut pun da boyot


Mula la gelabah cari jantan yang
"minum madu tak berbayar tu."
Si jantan pulak jenis yang
"habis madu sepah di buang".

Jantan mana bijak, nak lepas tangan punya pasal
tak ngaku diorang punca perempuan
tu busung.

Mana yang gelabah tak tentu pasal,
Mula la carik jalan bodoh,
apa lagi kalau tak suruh GUGUR kan bayi tu.

********************************

Aku tulis entry ni bukan nak bukak
aib siapa-siapa,
mintak maaf la mana-mana yang terasa.

Aku bukan apa,
Aku nak carik mana silapnya KITA ni.
kita tu mean gua lu dan lu orang la

Kenapa semakin lama semakin
Menjadi-jadi kes ni?

"Silap mak bapak diorang la bro, tak jaga dengan baik,,padan muka"

Ada betulnya jugak kata tu, antara salah satu punca nya ialah IBUBAPA.

Tapi pada pandangan aku la kan,
pandangan aku laa,,

Dalam konteks dunia global hari ini.
orang "KUAT" kita kena main peranan.
orang yang MEMERINTAH.

Kalau taknak benda ni menular semakin teruk,
jangan la buat konsert-konsert bagai.

Kat TV tu, Kalau iklan la,
masuk kat iklan kecantikan,
yang model perempuannya,,

Fuuhhh haji pun mau terangkat kopiah oii,,,,!!!

Ubah la sikit pengisian media kita.

Oraaiitt,,itu jer
Sempena Ramadhan ini banyak-banyak la
Muhasabah diri kita.

Dengan ini saya LOKMAN HAKIM KAMARUDIN a.k.a BroLoq

mengucapkan    SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK.



sekian..
www.tips-fb.com

34 comments:

nabilah said...

nice entry bro..
btw selamat puasa..
skrg ni iklan pon nak unsur2 sx je..
contoh produk malam jumaat..yg xkawen lagi pon nak praktikkan gak malam jumaat ni..huhu bye

sizuka[Izzati] said...

hoho.bahaya dah zmn skg nih.ape-ape pun selamat berpuasa:)

Loyar lawa said...

hahahahaa.... itu la pasal.... malaysia2... budak muda budak muda... apa nak jadi nih....huhu

slm ramadhan

uNcLeJoE said...

hmmm akim... 1 jan... UJ nye besday... hehehe so sambut ala kadar r... mana hadiah?..

semalam pun ada ag 2-3 kes buang bayi dalam berita.. satu di johor.. satu di perak... satu ag lupa lak...

ok... syabas kat mak ayah akim... maintain ok.......

selamatg berpuasa...

Nor Lisma Amiruddin said...

sedih betul dgn zaman skrg ni. xtau la ble orang ramai nak sedar.

slamat bpuasa :)

Pencacai Alim said...

Sebab itu perlu dilaksanalan hukum Allah kat atas muka bumi ini..baru maksiat kurng dan rahmat Allah mencurah2..ini semua guna pakai undang2 org yahudi laknatullah.. haish...

Nurul muslimaH said...

hmmmm. tnda2 akhir zaman makin byk. persiapkan diri kita masing2 di smping terus berdkwah di muka bumi ni. pohon doa pada ALLAH byk2 supaya kita dan generasi seterusnya dijauhkan dari perkara2 yg mendatangkan kemurkaan ALLAH. Nauzubillahiminzalik.

cemomoi said...

huuu sekarang tayah tunggu 1 jan 31 ogos, tiap-tiap minggu dah ada heboh dan macam-macam kepoh di karnival... sebab tu bule capai 200 ribu anak harooooom

m!lo bsUk !! said...

yess ! ilike entry nie .
lau bule post bnyak2 .. bru la org bukak mate luas2 , smpai terbeliak . :) gud job broloq !

.:padie_eyla:. said...

haa. dah boleyh komen.! ehhe

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

kajian yg betol2 teliti bro... huraian ko bgs la aku ske santai tp berisi. aku sokong!!!

sueRAFE said...

sial gler manusia buang anak nieh .

iqbalsyarie said...

Nice bro.Sgt bijaksana pemerhatian ko tu :)
aku tak pasan sgt..tapi ko bgtaw,baru aku pasan!Superb entry!
dan aku sgt suka...dgn nasihat ko kpd si pemerintah tu..moga org ramai lebih banyak berfikir pas ni,siapa yg layak memerintah~
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to eat? :)

salam ramadhan juga!

Arisa Mihashi said...

wah.nice entry.sangat setuju apabila anda mengatakan pihak atasan yang bertanggungjwb.banyak bahan2 dan hiburan yang perlu ditapis.budak2 sekolah rendah pon dah 'maju'.
anyway,selamat berpuasa~

Rama2Ungu said...

terbaeeeeeek bro..Setuju la sangat22...
wa pun tak penah nak menyibuk bersesak22 nak celebrate kat padang merdeka ke ape bagai...tak heran mende tu suma..bek wa dok umah, bt mende berpekdah kan...

pemanas cerita said...

nak bwt camana kalau mak bapak merdekakan anak dara diog mlm merdeka.apa lagi lepas tengok bunga api, main bunga air la

A.S.I.A.H said...

aku nak komen pasal gambar setan tu je.. xde kaitan ngan tajuk post pun.. hehe. ms bulan puasa ke, tak bulan puasa ke, setan tu mesti ade jgk.. ade org yg puasa di bulan ramadan, tp solatnya x... hadoii.. apo nok jadi? ke mana arahnya bro??

ashrafi said...

Salam

Aku sangat sangat suka dengan tulisan ni. Semoga memberikan kesedaran kepada kita semua. Teruskan Perjuangan. Terima kasih ziarah laman aku.. Salam Ramadhan

ASaDa RyutaRo said...

bagus entry ni.. mintak izin share kat fb.. tp dah share dlu sebelum mintak. adeh! cmna ni?

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

ASADA RYutato-xdak hal la,,bolr jer

najihah sahami said...

waahhh...pendapat mmg paling aku respek la...caya r bro...stuju sgt2~

BezBuddy said...

sokong gler ko..mak ayah kene jaga anak dorang...ini bg kuar malam2...doala kite dijauhkan dri sume ni...aminn

Bit Zamri said...

i like ur post la!
hari ni kt suratkhabar ada cerita org buang bayi jugak kat salur najis...isykkhhh kesian...huhuhuhhu~

yahaya said...

satu artikel yang baik...kalaulah semua org macam ni..

Anonymous said...

salam broloq ..

ape khbr? lame nye x jenguk sini..bizi..huhu.
tahniah..n thanks 4 dis entri.
semangat habis entri ni n sy sokong 200%.. lebih2 lagi ttg pendapat bro loq yg mana *orang kuat/pemerintah* yg harus memainkan peranan utk menyelamatkan keadaan..masyarakat kita, ummat Islam khasnya semakin hanyut dan semakin parah dalam maksiat.

btw..selamat menyambut ramadhan al mubarak, semoga broloq dirahmatiNya selalu.

(melatidaisy)

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

Cin Anonymouse- w'alam..haha,,,i know who u are,,,hekhek,,,

selamat2,,,btw lama betol Cik Melatidaisy x update??

bz bebenor ke di UIAM tu??

hans said...

tambah lagi satu tarikh
14 February

P/S : Header Baru H.P.B Blog

shahniz said...

oh.. first time aku kat sini..
pengisian yg agk mantop..
cam blog keretamayat jga style dia..
-selamat menyambut ramadhan err-
p/s:errhh..smbut ramdhan takder ker orang smbut kat dataran gan bunga api...

APih said...

kahkahkah. aku macam setuju je ape ko karang ni bro. pergi tempat setan sebab tu perangai lebih dari setan.

M a W a D D a H said...

wahh..pemerhatian yg dasat dan ngetop gitu...
huh..g kat tempat2 yg bersesak2 tu wat ape..duk umah lagi baik tdo..krohh..krohh..hehe

betul la tu suh org atas usaha utk banteras apa2 mende ni..media dan lain2..

usaha kita?? mcm mane lak..xkan nak pandang sebelah mate je kan...

tapi tu la, kadang2 kite xmampu nak tegur..cuma hati je berkata2..adehh..

azieda razak said...

booomm!!
meletup...
aku bg 5*5*5 bintang...
aku setuju & aku suka entri ni...



-salam ramadhan-

ferra said...

huhu haip 1 st time dtg ngendap neh. ko tulis ape kat shoutbox aku? x pham daaaaaaa.. aku amek artikel ko ni wat publish kat fesbuk. masheh~~

Teropong Azizi said...

stuju ngan entri ni..dr lahir sampai da abes degree ni pon mmg xpenah jejak tempat2 tu sambut sume tu..huhu~

ザ-sylver-shooter said...

aku rasa penganjur2 kene edar2 kan kondom free, baru takde kes2 buang bayi kot..