06 October, 2011

Home » , , , » Belanjawan 2012

Belanjawan 2012


Hari ini aku menulis bukan nak cakap benda ngarut-ngarut dah,
Lagi pun takda idea nak story pasal bendalah tu,
Cuma sekarang aku nak ulas dan bagi pendapat aku sendiri
Tentang Budget 2012 @ Belanjawan 2012 yang akan dibentangkan oleh
PM kita Datuk Seri Najib Abdul Razak.


Tapi masalahnya sekarang,
PM tak bentang lagi pun budget 2012,
Macam mana aku nak bagi ulasan dan pendapat pasal belanjawan 2012 ni?
Ciss hareemm.






Cuma apa yang aku nampak dari firasat aku,
Kemungkinan budget 2012 kali ini banyak memberi manfaat pada golongan belia,
Terutama pelajar-pelajar @ siswa-siswi,
Memandangkan dalam belanjawan 2011 hanya memberi tumpuan kepada pelajar
Sarjana dan PhD.


Dan harapan aku sebagai rakyat biasa Malaysia ni,
Belanjawan 2012 dapat memberi manfaat kepada orang kebanyakan,
Dalam erti kata lain bersifat kebajikan.
Lebih dari 70% rakyat Malaysia dalam golongan "orang kebanyakan"
Maka golongan ini lah sepatutnya dapat perhatian lebih dalam belanjawan 2012
Yang bakal dibentangkan esok.


Mengenai siaran langsung perbentangan belanjawan 2012 esok,
Dan mengikut pengalaman aku,
Lepas je 1jam aku tengok confirm tertidur,
So hopefully ada insentif baru diselitkan dalam perbentangan.
Tapi menadalah budget ni perkara formal,
Takkan nak selitkan perfomance Siti Nurhaliza pulakkan,
Bodos jugak kekadang.


Tak semua orang ambil peduli tentang belanjawan ni betul tak?
"aalaaa asalkan gaji aku masuk ikut time sudah laa "
Itulah mentaliti rakyat Malaysia,
Actually banyak iformation yang boleh kita dapat dalam belanjawan ni,
Cuma tahun lepas agak kecewa la,
Sebab tidak ada peruntukan khas untuk student first degree macam aku ni,
2 tahun lepas punya budget bagi netbook free dengan wifi kat rumah tu.
Ok la, aku pun tak melepaskan peluang.


Setiap perkara ada pro&con nya,
So kita tunggu jela belanjawan 2012 dibentangkan esok.

Macam belanjawan 2011 aku bantah betul-betul
Menara warisan yang nak di buat tu,


Boleh carik kat entry-entry lama,
Korang type je " Menara Warisan" kat google search dalam blog ni.
okeh adios. www.tips-fb.com

1 comment:

cik yuki said...

aku pun bantah menara warisan tu dibuat !