06 August, 2011

Home » , , , , , » Pelanggan Yang #@^*(&(*^)

Pelanggan Yang #@^*(&(*^)

Hari khamis lepas macam biasa,
Aku yang bekerja as a rider PH melakukan tugas yang diamanahkan,
Rutin harian bekerja sama seperti hari-hari yang sebelum dan sebelumnya,
Tanpa rasa jemu dan bosan kerana ianya adalah tugas dan amanah yang telah dbayar
Dan diberikan kepada aku.
Damn,,!!
Apesal ayat aku macam gampang???

pot pet,,pot pet,,
Itu itu dan ini ini kemudian itu itu,
Serta ini,
Okeh done cerita untuk kerja aku.

Rasa cam nak bagi kaki kat aku ye tak?

*******************************************

Hari kahmis lepas,
Biasalakan perut orang,
Time-time pose ni macam-macam ragam perut,
Nak itu nak ini,
Sampai berbuka pun nak makan pizza,
Pelik betul la aku.
Tapi tak mengapa lah sebab selera orang kan.

Ingat lagi,
Time ni dah pukul 6 petang,
Standard customer yang nak berbuka dengan pizza ni
Diorang order awal-awal.
Ada yang order kol12 tengah hari,
Pastu bagi note " hantar pukul 7.00 yer ".


Mungkin time tu order da banyak masuk,
Dan mungkin time tu jugak rider sorang je yang ada iaitu GUA,
Manager aku arahkan aku hantar cepat sikit.

Dan time tu next order aku kat taman XXX,
Order nya pukul 6.30,
Aku gerak sikit sampai dalam kol 6.20 gitu la
6.20 aku dah terpacak depan rumah.

Style aku kalau sampai rumah customer,
Aku bagi salam pada yang Muslim n hello pada yang non-Muslim,
Kalau tak nyahut aku bunyi kan hon,
N kalau pekak @ tak dengar gak aku kol,
N kalau kol pun tak angkat,
Aku baling je pizza kat rumah dia macam orang baling paper tu,
Okeh hak tu gurau2.

Entah apa la nasib aku dapat customer yang macam tu,
Aku pun tak tau apa salah aku,
Customer yang aku sampai rumah dia 6.20 tu memang,,
Errmm memang macam gampang senang cerita,
Korang bayangkan

SALAM : tak jawab
HELLO : tak nyahut
HON : pekak macam cibai
CALL : tak angkat

20 MINIT,,!!
20minit der aku duduk macam kayu tengah borak-borak dengan batu
Depan rumah dia,
Dah macam orang gila aku cakap sorang-sorang,
Jiran-jiran dia dok pandang jer.

Dah tak tahan sangat aku blah je terus,
Wasting my time,
20min tu banyak benda aku boleh buat.
Sampai je pizza tiba-tiba
" Complaint Late"
WADEPAK,,,!!!

**************************************

Dah la puasa, sejuk sebab hujan, dengan keadaan aku yang tengah basah,
Penat dan sebagainya.
Bukan aku nak merungut tapi perikemanusiaan la sikit,
Jangan la kita ni sebagai pelanggan TERLALU cerewet,
Kadang-kadang sampai satu tahap orang benci kat kita.

Kita nak orang puji bukan orang kutuk belakang kita,
Biarlah pujian tu pun dibelakang kita,
Macam kes tadi,
Kalau nak menipu pun beragak la sikit,
Boleh korang kata korang ada depan rumah tengah cabut rumput,
Ceeiitt laa.

Bila aku kata aku ada call banyak kali,
Boleh kau kata " mana kau kol ha? mana? takda pun"
Memang cibai,
Aku pun bantai " kalau abang tak caya abang tengok no ni 0134567890, berbelas miskol "
Tau ko senyap.

Bila buat macam tu lagi orang benci,
Aku tengah puasa der, memang ko menguji kesabaran aku,
Tambah pulak ko nak mengenceng @ menipu je kejenya,
Lagi la aku *&*)^&% ko.

So nasihat aku pada diri aku,
Korang baik aku tau, aku jer yang tak bapa nak baik,
Jangan biasakan diri anda dengan CEREWET,
atau KEREK dan yang sewaktu dengannya,
Kompem kena celaka dengan orang.


p/s : banyak ayat ditapis, sebab dah diberi nasihat oleh sahabat baru Saudari Saiedah kat twitter.
www.tips-fb.com

7 comments:

Qaseh said...

sorry le bro, kalau aku pun dpt cust mcm ni, memg rase nak bg kaki, tapi aku pmpuan kan, xmolek lak rasenye..

aku pun kalau cuti2 ni selalu buat part time waitress.aku selalu tgk peel orang2 melayu la especially perempuan, serius bukan aku bias tau, hakikat...

diorang ni order terhegeh2 tapi nak cepat 'lapo' katenye.. mcm tembolok diorang je yang boleh lapo..kadang2 baru dapat menu tapi dah panggil kite. padahal xtau nak makn ape lagi..pilih macam nak pilih menantu. aku terpacak kat meja mcam patung ronald mcD tu. penah dekat 15 minit.

pastu nak siap cepat..sape order dulu die dpt le ye tak? dekat kertas order tu sah2 la ade time key-in..pastu membebel mrah2 kite bile lmbat. padahal takdela lmbat mane.. 10 or 15 minit, ok la tu. die punye bising macam 20 tahun lambat.. dah aku ni waitress je kot buka aku chef kata dapor tu.

satu lg peel. diorang ni kalau nak marah ke nk maki ke mesti guna bahasa inggeris. ape diorang ingat aku tak paham ke ape..

mak datin selalu ramai gitu..aku tgk dato' rileks je.. sbb tu kot dato' ni banyak bini lebih.. sbb diorang cool.. heheheheheh

.:AiN iKeUchi:. said...

alahai kesiannya...hikmah di bulan puaser ni..beriban2 pahala dpt tuh..sabor jer la..manusia cm ni memang kdng2 aser nak bgi penampor sedas dua..huhuhu~

RerameUngu said...

pperggh..wa kalo kene camtu mau berbakul2 sumpahan wa bg kat dia tu..mementang la customer always right, nak bt jahanam ngan org..agk2 la kot..

Hans said...

kalau aku ditempat kau aku rasa aku tepek je pizza tu dekat muka customer tak guna tu
memang weh
ada customer jenis celaka macam nih
aku pernah kena
memang berbulu sudah
diaorang budget Customers Is Always Right
pergi mam pada mereka2 yang perangai macam entry ko nih
apa2pun moga ko bekerja dengan gembira selepas ini
selamat berpuasa loq
:-)

nadine said...

hat yg membaca ni pun rasa geram gk.maklomla,dulu2 pun penah keja dan kena pgang ayat Customer Always right neh. Naseb baek tak kena mcm lu.
happy fasting :)

Achahani said...

WAA ayat mmg nak marah giler tp mmg betul pun sakit hati dpt customer mcm tuh...

braderputrajaya said...

hakhakhak...bulan puasa ni memang banyak dugaannya.bawak bersabar jelah tuan hakim...kirim salam kat semua.belum dapat nak buka puasa kat seremban lagi.datin sri belum bagi green light....