26 July, 2011

Home » , , , , , » Pizza Hut : no welfare

Pizza Hut : no welfare

Assalamualaikum kengkawan,
Cukup sebulan aku tinggalkan blog ni tanpa berusik,
Takda idea la kawan,
Tambah dengan kerja, balik-balik letih,
Hape pun tak boleh ini macam.



*****************************************************


Sekarang ni aku buat part-time job dekat PH,
Sementara tunggu masuk sem baru kan,
Daripada dok rumah saje,
Kerja dapat jugak income.

Dipendekkan cerita,
Dalam Ahad minggu lepas,
Time tu aku kerja shift closing,
And time tu jugak la berlaku peristawa pedih dan sakit.

Before that aku nak bagi tau yang aku
Kerja kat PH ni as a rider.
Bermain dengan motor la namanya.


Malam kejadian,
Masa tu aku nak naik motor,
Dan motor yang aku nak naik tu dah tahap gaban
Hancurnya.
Dengan box besinya yang dah terjulur kat bucu.

Tah macam mana tah,
Lutut aku tercucuk besi box tu,
Berlaku lah pertumpahan darah yang tak henti2.


****************************************************

Entry ni aku bukan nak tulis diari,
Diari tentang kesakitan aku,
Tapi aku tulis sebab nak orang-orang besar PH ni,
Bukaq mata sikit.

Fikir sikit tentang staff korang,
Especially rider,
Bukan aku nak balun korang,
Tapi tak nampak insentif korang untuk jaga kebajikan staff.

Bukan takda langsung,
ADA, macam SOKSO, klinik panel,
Tapi semua tu korang sendiri faham kan,
Prosedure yang terlalu banyak.

Apa korang nak semua kitorang ikot,
Hapekebende tu?
Content Management System (CMS),
Dan macam-macam.

Order kena cepat,
Lambat korang blame kitorang (rider),
Walaupun dengan keadaan MOTOR yang agak GAMPANg.
Yang dah bertahun mahupun berbelas tahun,
Overhaul tah berapa kali,
Kitorang gahkan jugak.

Korang tau tak??
Naik jer rider atas motor tu,
Nyawa kitorang 50-50 ok,
50-50 hanya kerana 1 atau 2 order yang bernilai RM1.50.

Bila rider bising suruh tukar motor,
Korang pulak yang bising kat kitorang,
Motor ok lagi la, rosak hantar repair la,
Heyy,, try bawak la,
Rasa sendiri macam mana.

Ok fine mungkin kos ribu-ribu,
Kalau tukar motor,
Walaupun kitorang tau korang untung ratusan ribu,
Entah-entah jutaan.

Tapi takkan nak claim kos perubatan pun tak boleh??
Kemon la kawan,
Jangan buat muka jebon bila kitorang persoalkan.
Macam kes emergency cam aku,
Yang memang dah tak tahan,
Terpaksa pergi klinik terdekat,
Sebab takmo darah keluar dengan banyak lagi.

takleh tunjuk lebih2,seksi.


Bila aku persoalkan,
Korang kata just boleh claim kalau
Aku pergi klinik panel atau kerajaan.

WADEPAK,,!!!
Dah la tengah malam,
Klinik panel bapak jauh nun kat tengah bandar Seremban,
Kerajaan? lagi lah jauh.

Heyy beb,,
Aku pergi klinik tu pun bawak motor k,
Sakit-sakit pun aku bedal je bawak,
Sebab dah tak tahan.

Hape la ke bangang sangat korang ni,
Tau nak untung jer,
Tau nak apa yang korang suruh siap.
Tapi bila kemahuan kitorang?
Damn,,!!

Dah 2 orang besar aku tanya,
Sorang jawab boleh tapi bukan bidang kerja dia,
Sorang lagi Area Manager (AM),
Jawabnya tunggu jawapan dalam sehari 2.
Kalau negatif,
Tunggu jela tindakan seterusnya apa aku buat.

Dulu masa habis SPM aku pernah gak kerja rider ni,
Kat tempat yang sama,
Masa tu mana fikir apa,
Fikir nak duit je kerjanya,
Sekarang je dah fikir masa depan,
Tak kahwin lagi beb, hakhak.

p/s : i) kata panel boleh claim, tapi haritu member aku tak dapat pun nak claim.
       ii) entry ni aku bukan blame manager aku TAPI management PH hak pangkat tinggi-tinggi ni.

sory der, entry ni tak banyak visual.
www.tips-fb.com

7 comments:

blog-tips-kurus said...

hantar kat surat khabar utama la bro. ace test, sanggup tak depa publish.. 'hutang darah mesti dibayar dengan darah!' hehe!

*take care..

Aida Omar said...

syarikat fikirkan keuntungan je keselamatan pekerja amek mudah..kawan aida pun kerja PH jugak, meninggal xcident sebab terkejar sana sini nk hantar pizza..
n kamu take care k. Moga Allah sentiasa lindungi kamu

diana said...

makin untung makin kedekut..
susah la..!

Afuan Shah said...

haaaa,,,sgt kejam disitu..
apakah masalahnya...
alaaa..untung tu dah mengabur kemanusiaan weh..nak buat cemana..
kita kuli btak kena pandai jaga diri..
kalau x tahan...benti..cari keja..sebelum benti maki sedap2 kat depa muka yg pangkat tinggi2 tu..hoho..

*peace yaw!

amir aizat said...

ish2 sedih nye.untung je pikirkan, yg len.herm

hidayahjamal said...

kesian rider PH. hati2 bwk moto. try mogok weh biar mngmnt tu saspen. baru tau apa la nk jadi, keje carik duit kau kiranya dah fikir masa dpn tu nk kawen cpt..okbai

RerameUngu said...

stended la tu..nmpak je cam best kan keje tu..tapi skali dah rasa baru tau sengsara ke idak..

aku mmg pantang sungguh kalo kampeni besar tapi welfare takdak..tak pk ke untung juta2222 tu suma hasil titik peluh pekerja..pk la sikit.. tak adik sungguh...ada sokso tak bro? kalo ada lu laport je kat sokso..