08 April, 2011

Home » , » Basah, Cek, & Tinta Ibu

Basah, Cek, & Tinta Ibu

Assalamualaikum,
Apa khabar kengkawan,?
Hopefully sihat-sihat belaka la yerk.

Memandangkan aku ada masa sedikit,
Dengan tersembulnya idea dari kepala otak aku ni,
Dan dengan pantas itu jugak aku mahu update blog.

Walaupun aku tahu kali ini,

Tulisan aku akan jadi macam gampeng,,,,!!
Akibat semakin kurangnya pembacaan.


**********************************************

Semalam,
Dalam pukul 7.30 pm,
Alhamdulillah,
Aku yang dari UM selamat sampai ke Seremban,
Selamat tiba ke
Teratak tak berapa nak usang mak apak aku.




" Assalamualaikum" dengan "kum" nya tu sengaja
Dipanjangkan harakatnya.
Dari luar,
Aku dapat dengar sahutan salam daripada seorang lelaki,
" eheh, bapak aku tak pi KL ke arini"

Walaupun hakikatnya aku dah tahu jawapannya,
Sebab masa sampai tadi,
Kereta bapak aku betul-betul terparkir,
Depan rumah aku,
Typical Malaysian beb...

"Basah ko?" Puan Ibu menyoal,
" Kek mano hujan tadi? " tambah beliau,


" abih basah ah, kek bangi tadi hujan" jawab aku.


Celaka sejuk tahap gaban nya masa tu,
Nak mandi terus memang taknak la kan,
Mau kecut 1 badan nanti,
Nasib baik ada Puan.ibu sediakan nescafe tarek,
Peerhh,
Sampai-sampai je terus terhidang.
Ibu mithali namanya tu.


*************************************

Lepas siap mandi semua bagai,
Then lepas solat,
Aku dok-dok jap dalam bilik,
Then tiba-tiba,
Aku ternampak satu surat terselit bawah buku
Kat almari solek aku.

Almari solek??
Korang jangan macam-macam nak fikir lain,
Muka kacak camni tak perlu solek-solek der,
Hakhak.
Just nak bagi senang faham,
Almari solek kan almari yang ada cermin bagai tu.

Masuk tang surat tadi,
Bila aku bukak-bukak,

Peerrhhhh,,,,!!!!
Kejap gila sampai.

cek from nuffnang

Bukan banyak mana pun,
Tapi lepas la,
Hulur mak ayah dan mertua,
Nafkah untuk isteri-isteri,
Anak-anak lagi.

Isteri-isteri,?
Ramai gila, hakhak

Bagi aku,
Inilah hikmah disebalik kejadian,
Yela,
Tadi masa balik ke Seremban,
2x kali aku kena redah hujan lebat,
Basah jangan cakap la kan.
Yang penting sabar.

Bukan basah ajer,
Sampai je rumah tadi,
Ingatkan nak main-main dengan kucing,
Agaknya kucing jantan ni dah tua sangat,
Kepala pun pening-pening,
Baru usik sikit,
Habis tangan aku dikerjakan


Then,
Bila masuk bilik,
Tengok-tengok ada benda yang meng happy kan kita.
Ok la,
Tak banyak pun,
Tapi lepas la aku nak bayar domain .com aku ni.

********************************************

Malam tu jugak,
Aku dengan adik n kakak-kakak aku,
Pergi rumah kaklong aku,
Kat Bandar Baru Senawang.

Saje je,
Dah lama tak pergi,
Aku la sebab lama sangat tak balik rumah,
Yang best nya,
Aku dapat jumpa anak buah aku,
Acap dengan Dijah



Bila dah puas,
Dah siap makan n supper,
Cadang nak balik dah,
Lagipun dah nak dekat pukul 11,
Esok masing-masing nak kerja.

Sampai-sampai,
Rumah aku da gelap,
Cepat gila tidur.

" bang nah baca, surat ibu bagi"
" Anak2, Tolong simpan- segala makanan-
kalau tidak mahu makan.
Termasuk gulai dalam periuk sekali "
Sekian terima kasih,
Yang benar Ibu.mu
Rusnah

Bak kata awek-awek kat luar,
" so sweeetttt"

Hoho,
dah macam diari lak aku rasa,
Nampak benor takda idea nak update.
Hakhak.
Oraaiitt chow
www.tips-fb.com

12 comments:

Pirate said...

tahniah2... Bukan senang nak senang kan...

kaizenshinobi said...

bleh dah belanje aku nih, hehe

i am S!L4H.. said...

hakhak. mcm2 ade dlm entry nih. oww org nogori ye..

aishhh garang nye kucing tuh. time tension kot kucing tuh. haha

alexa yussida said...

hehe..mmg diari dah haa :)so sweeet..keke..

budak2 kecik tu comel.mata bulat jaa..n tahniah ye :)

.:AiN iKeUchi:. said...

kucing tua memang garang..x leh wat main.nnt dier ggit betul2..bukan mcm anak kucing..hahaa

Juz Call Me Sharz said...

tak pernah lagi luka mcm tu sebab kucing...takot!!!!!

melatidaisy said...

Ya Allah..kesiannye..kucing mkn tuan.lain kali hati2 kalau main ngan bapak kucing ni..

btw ibu broloq mmg sgt sweet :)

braderputrajaya said...

hakhakhak....klasik betul surat mak...bilo nak memboling lagi nih...

Rama2Ungu said...

wah wah wah...part surat mak ngko tu mmg suuwiiittt je...tetiba teringat kat 'surat cinta' mak aku penah bagi dulu taem dia nak kluar g beli barang..


*'surat cinta' resipi masak sambal...hahahahahahaha

cemomoi said...

ekau crito isteri-isteri kek kucing jantan, maghah la dio...

.fafa shumel. said...

comel la abg ensem pnye entry kali ni
so sweet!!

(*saya salah sorg awek2 yg ckp cmtu)

hahhaa

fasha said...

adoi.. macam kritikal je tangan yg kena cakar tuh.

btw, nak cakap jugak so suweeettt emak anda!