13 February, 2011

Home » , , , » Yang Tersirat Disebalik OPKIM 2011

Yang Tersirat Disebalik OPKIM 2011

Assalamualaikum wbt,
Apa khabar kengkawan?
Hopefully sihat sejahtera.

Dekat 2 minggu blog korang ni tak terusik
Ye tak?
Disebabkan lamo benor tak hapdet,
Nak dapatkan idea hak cun-cun sikit,
Payah bebenor,,,

****************************************************



Operasi Khidmat Masyarakat Felda Palong 8,
Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan UM.

Entry ni,
Bukan aku nak story diari aku
Selama 5 6 hari aku berkampung kat
Felda Palong 8 ni.

Habes ape?
Cer cita, cer cita 

Pernah tak korang terfikir?
Apa yang korang dapat dari join
Program-program camni?
Tak kesah la OPKIM ker,
PERKIM ke, ape ke.

Apa korang just having fun?
Apa korang pergi sana nak carik jodoh?
Dan
Apa korang join sebab dapat SIJIL?
Ke sebab dapat MERIT?

Ceiitt,,
Mana ada merit.
Kalau bebudak sekolah ye la.

****************************************



Networking
Itu sudah tentu ye tak?
Jauh kita pergi,
Jauh kita jalan,
Makin ramai la kita punya kenalan.
Senang nak buat bisness nanti.

SoftSkills
Ahh itu sejak sekolah dah sibuk,

" yer,,,kamu semua kena aktif yer,,10% tu penting yer,,"

Abis pebenda nye?
Selain mendalah-mendalah kat atas?
Apa yang korang dapat?

1) Seseorang Yang Gentlemen.

gambar hiasan

Biasala kan,
Mana-mana pogram
Hak Awek-awek ramai sikit dari brader-brader.

Apa lagi,
Brader-brader ni mulalah,
Ada yang sanggup berhujan sebab bagi payung
Kat cik-cik awek.
Padahal dalam hati  " jebon betol,,basah baju aku " contooohh,,,,!!

Ada lagi,
Kalau tang angkat barang berat-berat.

" takpa-takpa, meh saya buat "  peerrhhh,,,,,,!!
cuba pogram tu semua lelaki,
" takpa-takpa, meh aku buat,,eheh,,sakit perot la"

2) Gadis-Gadis Yang Rajin 

gambar hiasan
Payah sikit nak jumpa hak pandai masak
Rendang Ayam,
Lemak Cili Api,
Asam Pedas,
Soto,
Kuah Kacang.

Zaman Gadis versi mak mak kita je,
Si suami balik je dari noreh getah

" abang dah balik, arini eton masak rendang ayam tuk abang"
" waa awak ni tau2 je abang suka rendang"
" isteri abang, kene la tau "

Zaman Gadis versi awek awek kita.

" abang dah balik, abang tentu belom makan kan? "
" mesti la yang, lapor ni "
" haa jom kita pekena mee goreng mamak kat depan tu bang "

Waa ini semua diskriminasi gender?
Bukan apa,
Ni cuma pandangan aku dari apa yang aku lihat,
hakhak. 

Kalau salah bukti kan,
Tambah-tambah gambar kat bawah ni,
Tah betol ke tidak tah.

Gambar Hiasan (semuanya wanita,, baju hijau?? eerrkk )

Aaahh,,,
Jangan cakap perempuan,
Lelaki pun sama.

Mana nak carik jejaka sekarang
Yang teror lapah daging lembu?
Yang hebat dalam menjaring? haram,,,

Kalau gambar bawah ni pun
Aku tak berapa nak pasti,
Tengok muka masing-masing
Macam nak taknak je pegang daging tu


gambar hiasan

Tapi kalau yang ni betul-betul,
Memang rajin kalau yang ni,
Tambah-tambah lagi baju kelabu tu

gambar betol2, bukan hiasan




****************************************************

Tapi apa-apa pun,
Berlakon je ke,
Menunjuk pandai masak ker.

Tu semua tak penting,
Yang penting BUAT ye tak?
Sekurang-kurang ada la sikit pengalaman.

Nyiang ikan ker,
Lapah daging ke,
Potong sayur ke.

Kalau kat rumah kita tak buat,
Dekat situ kita buat,
Mana la tau suatu hari nanti,
Hari-hari buat.
Lama-lama hilang la sifat
Buat-buat nye tu.

So,
Konklusinya,
Banyak-banyak kan la aktif kan diri.

Kat situ je,
Banyak yang kita pelajari,
Ilmu-ilmu yang takkan kita dapat,
Kalau dok kat sekolah, dok kat dalam kuliah.


MT dan Exco PERMANIS


p/s : jangan mara na, entry ni gurauan2 jer, mintak maaf kalau siapa2 yang terasa.
www.tips-fb.com

13 comments:

pak long said...

salam...
pic potong daging terserlah tak pro..kena banyak belajaq...

AesyaZealous said...

lama menyepi

/Dayah/nurul/dayak said...

waw, aktif tu bagus, ada baca jgk paper metro tu. tasangka masuk paper eh..

FaMouS said...

hmm kena batang hidung sendiri...
anyway suka picture yang kacau kawah tu... =)

dh lama x join opkim2 ni... last pun masa kat uitm kedah last sem...

Gimi said...

wah..tak pernah join benda camni..

time sedara mara kawin dapat la merasa camni..

Gimi said...
This comment has been removed by the author.
cik_paan said...

adeh,tak join pun coz bz kolej nye projek

nick nin0s said...

dush~ terasa !

xpandai masak..tehee..

.:AiN iKeUchi:. said...

RUGI X JOIN OPKIM ANJURAN PERMADAH KAT KEDAH CUTI RYER CINA RITU..HUHUHU

Qaseh said...

hahahah, haah mmg pun,kalau aku pegi bende2 macam tu salah satu matlamatnye adelah nak cari jodoh. hahahhahah... tulus kan pengakuan aku nih~

Yana Mus said...

OPKIM? Masa study lu ader gak join pekemahan.. OPKIM gak namanya, huhu...

+akufobia+ said...

tolong orang seh.

EB said...

Waaa da lama x dngr sal OPKIM dr junior2 saya...
Hehehe actly sya adalah peserta OPKIM tegar masa sya stdy dulu.. Dan sya adalah slh seOrg drpd Pengarah Pgrm hehehe...
OPKIM mmg best..