22 January, 2011

Home » , , » Ron95 Di Hapus,,??

Ron95 Di Hapus,,??

Assalamualaikum wbt,

Masuk entry ni,
Dah ada 3 entry pasal minyak, pasal ron,
Aku rasa blog aku ni dah macam blog minyak da.

1st entry dulu aku yang ni  RON95 & RON97 SAMA jer (klik)
Lepas tu,
Ada sedikit kesalah fahaman,
Aku post untuk settle kan ketidak fahaman itu,


1st time ramai camni.

Tak sangka,
Post kedua tu ramai gila yang datang,
Aku pun tak tau sapa yang share,
80% datang dari FB,
Anyway tq bro n tq cik awek yang share.

************************************************

Dekat 2 entry yang lepas,
Aku story melalui pandang selidik yang aku buat,
Dekat RON95 dengan RON97 ni.

Dan jawapannnya?
Hampir semua kata better isi RON97
Sebab?
Hasil penggunaan dia sama jer.

Memandangkan RON97 ni mendapat
Permintaan yang tinggi,
Korang-korang kat luar tu tak mau ke
Harga RON97 ni diturunkan??

indomigas.com

Mesti lah nak kan?
So camna caranya?

Aku ada la sikit idea kat sini,
Tapi tak la idea aku ni bernas ke ta,
Idea aku ni usefull ke useless.

Caranya senang jer,
HAPUSKAN RON95, kekeke
Senang ker??
Cakap memang senang,
Bagi idea kan.
Kenapa ek?

Sebab yang pertama.


Kalau korang perasan la ek,
Kebanyakan eksiden kat luar yang sampai terbakar bagai tu,
Semua nya pakai RON95.


Kat situ jer,
Kita dah nampak betol tak?
Nampak kualiti RON95  camna.




Bahaya woo,,!!




Sebab Musabab Ke2

Sekarang ni RON95 rege RM1.90 seliter,
Haa,
Kalau RON97? RM2.40 seliter.

Apa kata kita hapuskan yang hak RM1.90 tu,
Lepas tu,
Haa baca kasi paham k.

Lepas tu,
Ambil subsidi yang  digunakan @ disalurkan pada RON95,
Dan suntik@salurkan pada RON97.
Kat situ je dah murah berapa posen dah.

Sekurang-kurangnya turun,

Betol tak?


Selain tu,
Buat apa perabih duit kat benda-benda lama ni?
Dah old-skul sangat,
So tak bapa nak kuat.


Cam awek-awek yang nak kahwin tu,
Takkan la nak carik hak umur 55 60 tu,
Brader-brader cam aku ni kan ada.
Err,,err,,aku nak power Ngengg






Daripada dok perabih duit,
Kos tinggi gila, subsidi berbillion-billion
Kat RON95 ni.


Baik guna segala kos dan subsidi tu,
Bagi kat RON97.

Selain turun harga,

Dapat jugak salur banyak sikit kat R&D,
Mana tau,
Tiba-tiba Malaysia keluarkan minyak baru,
RON2008.


Haa,
Tak ke bangga??
Lepas tu harga seliter RM5,
Hahahaha,,,memang gamp******.


Sebab Ketiga

Yang ni paling penting,
Sebab apa ek??

KEBAJIKAN rakyat terjaga,
Takda la orang ramai nyumpah-nyumpah kan,
Lagi orang suka ada la.

Yeler,,
Barang cantik, harga pulak murah.
Kualiti tiptop,
Siapa tak suka kan??

:-) oraiitt geng,,
Ini je. chow dulu. 
www.tips-fb.com

13 comments:

/Dayah/nurul/dayak said...

tunggu ko jadi menteri blanjawan tp jgnla hapuskan ron 95 tu

PeNgEmiS dUniA said...

aku dengar ron95 mgkn dihapus tp harge ron97 x turun . tapi kalo ko taula , dulu sebelm kenalkan ron97 95 , mmg kita pakai ron 97 pon sebenarnye . tp sebabkan KEREjaan nak naikkan harga minyak , tu sebab dia pergi kenal kan ron97 95 nak bg org terkabur . jadi , xdenye dia nak hapus pastu turun harge , sbb tujuan ron97 95 dikenalkan sebb mmg mamat tu nak naikkan harga . pastu bagila nama Rosmah On Najib (RON) heh

Arpiiz said...

saja melawat follower saya, and happy saturday..^^

.:padie_eyla:. said...

ron95 senang terbakar.? siyes.? ooo. baru tahu. hehe.

ron95 cepat habisssssss even jalan tak jauh mannneeee. kalo ron97 tahan.! huhu~

Illiana Hidayah said...

den minat kek abg bomba yang ngomel tu..
ok! aku sokong jugak entry yg ni..

nabilah said...

jadi duta ron97 please?

KUREKURE COMEL said...

owh...baru tau....tp RON97 mahal sgt...mina sokong....

Bob Merley said...

aku still guna ron95 kot. jimat. miskin bro

kahirie said...

thumb up...aku pakai ron99. dalam botol. sebotol 2hinggit penuh...haha

mira_nas said...

setuju tu.. tapi mungkin ada lagi yang kita perlu telek2!

*cimOt* said...

ok ko jadi menteri la..aq undi..hahaha
tp ron97 mmg bagus la..kena spend lebih sket la..tp kalo ikutkan lebih kurang sama je..iye lambat abes n enjin terjaga..

nah khas tuk ko.. SANTAPAN PAGI
dan CABARAN HARI AHAD

Mawar Merah said...

Ya. Hapuskan je Ron95 tu. Makap duit je lebih, pegi xjauh mana. Dgn Ron97, saya boleh pegi lebih kilometer. Duit pun jimat. *Wt iklan minyak jap kt cni =p *

intel_centrino88 said...

ADMNIN - bro tau xnpe dorg wat Ron97 gan Ron95? Ron97 xde subsidi so mne2 rakyat asing msk msia pki keta plate thai or spura dorg kne isi Ron97...lg 1 care krajaan wat cm ni nk membasmi penyludupan minyak ke luar negara

emm lg 1 psl Ron2008? 97/95 maksud die bkn thun bro tpi [klu xslap ak] 97% metana 3% menthanol cm 2la

yg pnting ak bkn pro krajaan or pmbkan peas