06 January, 2011

Home » , » Liku Lekuk Menjadi Blogger

Liku Lekuk Menjadi Blogger

Assalamualaikum wbt

Hai geng,
Amacam? minggu pertama tahun 2011 ni?
Aku camni jela kat UM ni,
Minggu pertama camni kelas slow.


Awal-awal sem ni memang rajin la kan
Update blog.
Tengok pertengahan sem?
Da mula da slow,
Masuk hujung sem?
Minggu-minggu nak exam,
Peerrrhhh memang tak terusik la kan.


Time tu,
Bila cek stat tak sampai 100 visitor pun
Yang terjah blog aku.
Dapat pulak blog aku yang agak cikai-cikai ayam ni.
Haareemmm.


*************************************************


Liku lekuk menjadi seorang penulis@blogger.

Diam-diam, tengok-tengok,
Dah lebih setahun aku jadi bloggers ni,
Tak silap aku,
Aku buat blog dalam hujung tahun 2008.

Time tu biasa la kan,
Amatur cam aku ni,
Buat blog time tu macam tak tahu apa function sebenarnya.

Nak kata tulis diari,
Takkan hari-hari nak tulis

26 OGOS 2008
Hari ni saya bangun pukul 6.
Lepas sarapan saya pergi sekolah
Masa kat sekolah kan,
Ada sorang awek tu, lawaa
Jamilah namanya
Nak tau tak?
Saya dapat surat, dia balas surat saya
Haritu.
Saya ingatkan dia terima
Nak kapel dengan saya.
Tapi rupanya dia tolak pinangan saya.
Tak sangka. Sediihh nyaa.. ;-(

*********************************************

Masa mula-mula sign-up kat blog dulu,
Kita macam takda jati diri kan?
Eleeehh korang pun sama
Jangan tak ngaku la.

Maksud aku jati diri tu,
Tak tau nak tulis apa,
Tak tau apa focus kita dalam dunia blog ni.

Masa tulah,
Kadang-kadang sampai tak terusik blog kita,
Ada lagi teruk,
Langsung lupa password blog kita.

Yelakan,
Macam takda arah tujuan bila bukak blog,
Tambah-tambah lagi time tu skin blog
Cam hampeehh,,
Paneh je mata nak tengok,
Mula-mula dulu mana ada header bagai ni.

Sekarang je,
Header memaseng,, peerrhh gempak's.
Tambah dengan software yang hardcore,
Adope photoshop la, photoscape la apa la.




Aku punya ni pun,
Bukan aku yang buat,
Member aku Kiah Keledek (gambar)
Yang tolong buat kan,
Aku ni bukannya pandai pun edit-edit pic ni.

Bila dah tau apa nak tulis,
Apa main focus kita,
Macam politik ke, ekonomi ke, zaman budak-budak ke.
Ada lagi masalah yang muncul,
JALAN PENCERITAAN yang agak hampeh,
Macam aku dulu,
Peerhhh siap kata "penulis-pembaca" lagi, hakhak
Dulu gua bukan Bro lagi,,hee

Sekarang je,
So penulisan pun kenalah macam brader-brader,
Barulah kena dengan kekacakan wajah.

Lain la macam blog-blog hebat,
Macam Dr.M ke, memang sesuai la dengan caranya,
Takkan nak cakap "aku-kau" jugak.
Mesra alam betol.

Sekali lagi,
Terasa macam tak layak je jadi blogger,
Semangat pun jatuh.

************************************************

Kalau dulu, Aku la korang tak,
Bila bukak blog je,
Benda pertama tengok mesti ni



Rasa seronok gila bila bertambah,
Time tu seronok berblogging kemain lagi.

Sebab bagi aku,
Follower ni macam penyeri dalam dunia blog,
Penyeri wajah blog.

Jadi jangan la sombong sangat
Sampai tulis ni kat blog kita

NO,,!!
I Follow U, U Follow Me.
We need support,
Kita antara bloggers ni tolong menolong la.

Heyy korang,
Ada lagi satu


Terima kasih kat korang
Yang sentiasa komen kat blog aku,
Memang aku sayang korang..

Pisstt,,awek-awek yang single tu?
Jom kapel,,hakhak.

****************************************

Panjang lagi kalau nak
Aku story ni.
Tapi biarlah korang sendiri yang kenang@flashback
Jalan-jalan korang menjadi blogger.

Kata-kata akhir aku

Learning Process Never End Untill The Last Breath

Belajar dari yang arif,
Belajar dari kesilapan.

N aku masih belajar
Macam mana mahu menjadi blogger yang hebat.

Sekian 
www.tips-fb.com

21 comments:

EmanCloud said...

haha dah nak masuk beribu dah tuh hehe x nak buat contest? http://bilatergigithalia.com/2011/01/06/jawab-ustazlove-isu-shawl-yg-diketengahkan-lensarosak-kpd-blogger-femes/

madihah said...

salam
teringat msa first2 buat blog dlu...huhu..entah apa2 post yg dibuat..syok sendiri pun ada gak..huahua...tapi mmg bestlah jadi blogger nie.. :-)bukn sng nak jadi blogger...kena tahan mental dan fizikal..wallahualam

Botak said...

aku rase pelik tentang software yg bro <-- (hehehehe) nyatakan tadi..
ape itu adope photoshop..?? setahu aku adobe photoshop ade lah..
mehehehehe... :D

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

sama2. terima kasih sbb sudi lawat blog sy jugak ;)

Loyar Lawa said...

hahaha betol tuh dh nak masuk beributuh buat lah contest..

penulisan ang lawak lahhhh... x lawak lagi x boleh ka... muahahahahhaha

Loyar Lawa said...

*beribu tuh

amirah said...

aku pon kejat folower gak masa mula2 blogging. tp skg bnda ni da xda makna, org folow je tp xbaca pon entry kita. skrg ni pandang komen2 readers je :)

XIX Dragunov said...

cun gamba kiah tu...ahhahaha~

ozzy said...

Salam

Selamat thn baru..
Luahan hati yg ringkas tapi jujur.. menarik

Alimaz-Kembara Terasing said...

hai salam ziarah....

EmanCloud said...

nak buat camne.. blogger contoh dah jadi public figure.. dah lebih kurang artis. org nak pakai gambar pon google je. tapi sepatutnye die x yah mention hehe

EmanCloud said...

nak buat camne.. blogger contoh dah jadi public figure.. dah lebih kurang artis. org nak pakai gambar pon google je. tapi sepatutnye die x yah mention hehe

rossoneri said...

lol,bila baca balik penulisan dulu2,alahai poyonya aku tulis nih hahaha

hans said...

hahahaha
sama lah nanti
awal2 nih rajin la
tengah2 nanti memang busy sudah

P/S : Hidup Nih Tak Habis - Habis Dengan Macam - Macam Isu

buDAK keCIK said...

betul2. masa ak mula2 tulis blog, topik entah pape la yg ak post.

tp setelah msk thn baru ni, umur pn meningkat lg wei, ak dh mula rasa penulisan ak tu hidup. erk. hidup. yeah. penulisan kna la hidup, baru la dkt je ngn para pembaca. an an...

keep it up bro~!

Ana Johari said...

tahniah..jgn give up ngn belog sudah...caiyook! ;)

padin said...

hehee semestinya kalau tiada permulaan, takkan sampai macam sekarang ni kan? heh, aku pon sama masa awal berblog jenuh juga nak pikir, takkan nak update diari saje tiap2 ari kan, hee biasalah, pengalaman mendewasakan, dan erti kata lain, belajar perkara baru amat menyeronokkan..

BENA said...

betol tu. time mule2 dulu berblog. tak tahu nk tulis ape. sampai kdg2 malu pun ye nk tulis.heeee~

adwafarahin said...

mmg sebijik la ape yg terjadi kepada dri ini juga
hahah
layan jer...

Irnie said...

ahha.. so true.. teringat waktu dolu.. :)

Rama2Ungu said...

hohoho....memang betulll sangat la tu bro...wa dulu pun camtu gak...blurrr giler nak tulis ape...penah sampai terlupa password blog..bayangkan..hahahah
tapi lama2 bila belajar n baca tips2 dari otai2 suma baru la paham dan jadila blog RU yg skang ni...:)
but skang masih lagi belajar untuk memantoooopkan blog tu..:)