29 December, 2010

Home » , , , » Suci Bersih Orang Dulu-Dulu

Suci Bersih Orang Dulu-Dulu

Assalamualaikum wbt
Apa khabar kengkawan?


Haaii,,,,
Ini semua masalah,
Ingatkan lepas dapat domain baru ni,
Tambah lagi dengan header (by cik kiah) baru,
Semangat nak update tu laajuu je,
Sekali hampeh da.. hakhak


Biasalah tu kan,
Aku ni bukannya pro.bloggers,
Part time job je ni,
Hee,,
Tak macam korang,
Update 1 jam sekali, Gempaakksss baaii.



***********************************************
Siapa lah amek gambar ni ek.

Hari tu borak-borak ngan puan Ibu,
Saja-saja la borak kosongkan,
Borak punya borak tiba-tiba masuk bab kahwin.
 
Puan ibu :  "orang sekarang lain, kalau nak nikah setakat ada 5riban memang tak dapat apa la"

Betul tak weh?
Kesian kat kaum-kaum adam ni kan,?
Termasuk aku sekali.

Haritu kazen aku kahwen pun dengar kata
6K jugak la habez,
Itu baru hantaran.
Yang lain jangan cakap la.

Kok dapat cinta yang dok belah borneo??
Peerrhh,,,mendapat la kau jang ooii.
Duet tiket lagi, takkan nak naik bot pukat.
Kereng la kau,,hakhak


pisstt jangan mara na sapa terasa, aku saja dok nyakat kawan2 aku yg dok bercintan ngan orang borneo


Tapi aku tak la,
Awek aku orang  Jepun,
Itu paling cikai nye,
Paling gempak awek Venezuala
Cam Rosalinda@Thalia tu

Peerrhhh,,,,I likee,,,
Kalau dapat beliau,
Memang kahwen beliau sponsor habez arr,,



Balek keje je,
 "yaanngg,,abang da balik ni"        "saya kat atas baanngg"
Ngeenngg,,!!


*******************************************

Puan Ibu :  " Orang dulu-dulu senang, kalau nak kahwin 2-3 hari sebelum langsung tu, pergi la mintak tolong kat ehem2"

Paham tak?

Mak aku story la kan,
Bende ni pun nenek mak @ moyang aku yang story aku mak aku,
N then mak aku story kat aku,
Aku pulak story kat korang.

Orang dulu-dulu,
Kalau nak kenduri senang,
Macam takda pinggan mangkuk sudu garpu bagai,
Takda duit nak beli lembu kerbau ayam ke kan.

Sehari dua sebelum kenduri tu,
Pergi la kat sungai,
Mintak tolong kat makhluk bunian tu.

Cakap la kita nak pinjam apa,
Pinggan mangkuk ke,
Mintak sponsor daging lembu ke.

Esoknya,
Tengok-tengok da siap da,
Cuma nak tunggu orang makan je.

Sudah tu,
Kalau dah settle,
Pulangkanlah balik mana yang patut dipulangkan.

Susahkan nak percaya?
Yelee,,
Nampak bendalah ni cam karut-marut je kan,
Mintak arini,
Esoknye,,taadaaaa..

Lagi pun,
Kita semua hidup zaman millenium,
Tak rasa hidup cam nenek moyang kita.

*************************************************

Puan ibu : " orang dulu-dulu hati bersih, jujur, suci je, tak macam orang sekarang "


Betol tak agak-agaknya?

Ini pandangan aku la,
Walaupun orang dulu-dulu
Still kurang bab-bab Ugama ni,
Tapi diorang tak rosak cam orang zaman sekarang,
segilintir la

Yela,
Mak aku cakap,
Zaman dulu susah nak carik kes

Kalau ada,
Bendalah tu macam satu malapetaka besar,
Kalau sekarang,
Biasa je kan,
Naik muntah-muntah baca kat paper 
Benda yang sama.

Orang dulu-dulu
Hati suci bersih, jiwa murni, jujur,
Sebab,
Mana ada konsert-konsert bagai ni,
Takda der cam kita,
Hujung minggu je jom heboh.


*************************************************

Percaya atau tidak,
Terpulang pada korang,
Kalau bendalah ni salah.

Maknanya korang kene kenceng ngan aku,
Aku pulak kene kenceng ngan Ibu aku,
Dan ibu aku?
Moyang aku yang kenceng.

Lagi bagus,
Korang tanya mak ayah korang.
Lagi cantek,
Kalau tanya atok nenek korang.

Oraaiitt,
Adiiooss.
www.tips-fb.com

23 comments:

PeNgEmiS dUniA said...

tinggi gak taste kau ye ! hahaha . aku ingt nnt aku nak kawen nak wat macam tu gak r , kol bunian suh delivery , senang sket . kate mellinium hahaha

afuan shah said...

hahahah..sonang yo nak kawen..mintak bunian n jin...
senang2...kawen ja gan bunian..hua3..
btw...good writing!!

Cikbelog said...

hari tu kan, aku ada baca dalam harian metro. ada isu lelaki Malaysia kahwini wanita maghribi. Laki tu cakap wanita maghribi tawarkan harga murah je untuk kahwin sebab diorang tak nak majlis kawen gempak2..diorang juz nak jadi isteri semata-mata. Maka, laki tu cakap, kepada lelaki Malaysia yang nak kawin,kawin je ngan wanita maghribi sebab diorang tak mintak hantaran mahal2 bagai..eh panjang pulak komen aku.sori2.hahaha


eh nanti aku nak roger la mana-mana bunian yang leh wat dlevry pinggan mangkuk siap dengan catering..hahaha

Loyar Lawa said...

wahhhh pi minx kat buniann.... best arh cm tue mcm magic dh ader...

neway slmt pngntin bru bro... hehehehhee

/Dayah//Nurul/ said...

perasan benar nk artist luar neg, ehem2 tu zmn dulu...dulu len skang lg len

Rama2Ungu said...

perrghh.taste tinggi giler tu bro...agak2 la pooonn...

tpi ada btul gak lu ckp..cer tgk org dolu2..baju humaaaang aih.,seksi meksi tuu.tapi takda la pulak kes rogol ke baung anak ke,maksiat berleluasa kan...

nabilah said...

kena ada at least 15ribu

d_tieah said...

Yeke cte ko ni?
Leh caye?

aNnE said...

amek org maghribi je sng..hahaha

Roket Kertaz said...

haha .. sampai jepang ko nak.. dahsyat.. tp ok gak .,.awek jepang kiut miut .. haha..

by the way .. minta r tolong kat antu jepang .. malaysia kan byk antu jepang .. xda hal punya laa

miss hav0c said...

aku ingat maria ozawa awek ko hahaha.

senang2 xpyh kawenla bro!!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

tak penah lg la dgr cite camni dr mak atau nenek atau moyang atau sapa yg lbh Otai.. yg dengar dulu kos nya rendah je kalau nk kawen

Botak said...

pendek kate.,
kalo takde ongkos.,
lebih baaik jgn kawin.,
kalo kawin gak., alamat nyer mmg cari pasal r.,
hahahahaha... XD

hans said...

wah ada ekkk?
entah
setakt nih allahyarham tok aku xpernah plak cerita macam nih
hehehe

5 ribu mana cukup weih
kos katering jer dah lebih dari tu...
nak kahwin skrg kos banyak

P/S : Thanks Pada Kamu Sebab Undi Saya Yer

Qaseh said...

"Sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya"

tapi skrg kos semua mahal... baru bertunang pun dah siap pelamin bagai...
^_^
mane ade dah org nk kawin just akad dekat masjid je then balik buat kenduri doa slmt...

CekLa said...

sbb tu org dulu2 kawen kos rendah ye? mintak tolong bunian. hehhehe

maCy said...

macy dah cuak ritu kakak tunang takot duet antaran tggi sangat. mampuih la bakal macy nati nak kejau. haha

Bateri AA said...

haish... barang semua dah naek. jadi hantaran juga terpaksa naik lah.. hahah..

orang jawa kata "no money no talk-lah'

:)

buDAK keCIK said...

pas2, prkahwinan org2 zmn nenek moyang kite pn kekal hingga akhir hayat...

sgt bahagia hingga ke anak cucu...

Ana Johari said...

tau takpe,,skrg ni kt paper xabis2 kes buang bayi..benda y same jep =.='

agak2 bila tade kes tu mmg pelik.

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

jadi....siapakah yg harus dipersalahkan????selamat thn baru!!cepat kawin k..hehehe

shida mj said...

zaman ni kalau ada lagi bunian buat cam tu mesti siap hantar quotation dulu..baru boleh order..dah siap hantar bil sekali...hehe

Anonymous said...

Superb blog post, I have book marked this internet site so ideally I’ll see much more on this subject in the foreseeable future!