13 October, 2010

Home » , , » Masyarakat Orang Asli, They Need Us,!!

Masyarakat Orang Asli, They Need Us,!!


Assalamualaikum wbt,
Apa khabar agaknya kawan-kawan aku?
Agak lama aku tak meng"update" blog korang ini.
Walaupun "baru" 3minggu, padahal sebelum ni
sebulan lebih pun pernah geng.

Taknak banyak cakap,
Lepas ni aku nak buat assignment statistik pulak.
Kang kalau banyak cakap korang boring.

****************************************

Kali ni aku nak story sikit pasal program
Yang aku ngan member aku organized.


Korang tak nampak??
Kalau nak nampak, pergi click kat gambar ni.

Jalinan Kasih Dan Sambutan Aidilfitri
Bersama Masyarakat Orang Asli
(JAKSA 10)

Kg.Sawah Simpang Pertang Jelebu Negeri Sembilan.

****************************

Program ini dah nak dekat 2minggu habis,
tapi baru sekarang aku dapat update.

Kenapa aku cakap "mereka" perlukan kita?
sebab manusia memang memerlukan antara satu sama lain
agak celaka tak jawapan aku??

Apa yang diorang nak dari kita??

Diorang tak nak korang hulur duit korang tu,
Diorang tak nak korang masuk kampung hulur beras sekampit dua.

Sebab?
Semua benda tu diorang mampu sangat2.

Sebab?
Dalam 3hari diorang mampu dapat RM1,000 (fakta).

So Bendalah apa yang diorang nak?
Diorang nak korang "basuh" anak-anak dia,
Nak korang hulur sokongan moral.

Moral dari segi macam mana???


Tau tak?
Antara bebudak kat dalam gambar ni kan,
Ada yang dah ada anak sorang dua.
Umur baru 16 17tahun.

Tau tak?
Kebanyakan bebudak kat atas ni
Tak bersekolah.
Ikut mak ayah pergi noreh getah.

So sekarang korang dah boleh fikir,
Bantuan apa yang patut kita hulurkan?
Memang sangat-sangat memerlukan kita,
Aku bukan nak kutuk ke apa ke,
Sebelum ni pernah aku join program yang lebih kurang sama,
Tapi kat perkampungan Melayu.

Seriesly,,!!
Jauh lebih baik Orang Asli ni.
Komitmen Memang,,,,Peerrhhh...aku cakap.
Teerrbaaeekk kawan.

Dari bebudak sampai la orang tua umur 40 50.
20Min sebelum aktiviti mula,
Da penuh dah dengan orang kampung.

Aku yang urussetia ni pulak malu,
Sebab peserta lambat macam siput.

*******************************
Sanggup ke korang just tengok bebudak ni
Masa depannya hanya di dapur??

Sanggup ke tengok masa depan bebudak ni
Hanya menjaga anak dikala umur masih belasan??

Pernah tak korang fikir sepatutnya diorang la
Yang mendapat layanan PALING istimewa.
Sebab mereka ASLI,
Penduduk ASLI tanah Malaysia ini.



Mesti korang cakap,
"alaa,,,yang paling penting kalau nak berubah,,adalah diri sendiri"

Ye memang betol,
Tapi siapa yang di belakang diorang?

Sama la jugak Guru & Murid,
Aku Guru, korang Murid,
Aku tugas didik korang je, Dah tu terpulang kat korang
Nak dengar cakap aku ke tak.
Diorang nakkan perubahan,
Tapi takda siapa yang menghulur tangan.

Kalau korang nak tau,
Ketua kampung @ Tok Batin sendiri tak boleh baca ABC,
Jadi kat situ dah timbul masalah,
Surat menyurat pun payah nak di buat.
(kampung sawah yang aku pergi ni la)

Dah tu pulak,
Kampung Sawah ni,
Style dia kalau nak lantik Tok Batin ni,
Ikut sistem monarki.

Aku bukan nak salahkan Tok Batin,
Tapi aku nak tunjuk kat korang,
Yang betapa diorang berharap kat kita semua.
Bukan pada ketua diorang.

*********************************

Aku tak mau bagi tahu camna nak dekati diorang,
Itu semua terpulang kat korang.
Kata orang kampung  " pokok dek kau la jang".


Dimana ada restoran, di situ ada makanan,
Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Mesti diorang fikir,
They Dont Care About Us,
So, korang semua,,,care ke??
Think About It.

p/s: tulisan aku da maken buruk kan??
www.tips-fb.com

22 comments:

buDAK keCIK said...

org asli,pure people,original people.
dialog senario.heh
tp mmg btul.dorang melayu tulen,genetik melayu
tp genetik kte dh pelabagai variation
mcm ak, melayu+cina siam...
mmg dh xde ketulenan melayu di situ

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

btol la tu loq... syabas ko mampu selami hati mereka...

p/s: klu depa bace entri ko ni... mst ko dilantik jd jurucakap depa ehehe =P

Loyar Lawa said...

hebat la... thaniahhh... metsi best kan pi sana....

hans said...

wahhhhh
bestnya pi sana
usaha murni ko tu insyaallah akan berjaya

FaMouS said...

ala sedih pula baca entri kamu ni..
entri saya pasal lawatan ke pos dipang tu baru separuh jalan. aish..

kamu baru 2 week lmbat update.. saya ni dh 2 bln..

tq for reminding me about this story. okay will updated soon.

anyway apa yang kamu cakap tu 99% betul.
sana orang asli apa ye?

alieff said...

bgus dapat jumpa depan2; faham situasi sebenar diorang... ada mahasiswa yang rajin berdebat tentang nasib orang asli ni; tapi kebanyakannya merujuk pd tahap ekonomi diorang yang rendah.

*yup, mereka juga memerlukan pendidikan sepanjang hayat macam orang lain*

/Dayah//Nurul/ said...

cam bes nya bergaul ngan anak2 org asli. kao bole ckap bahsa org asli gitu. best2

melatidaisy said...

salam alaik bro loq..

bace entri ni buat sy rindu dorg..last year sy penah pegi perkampungan org asli kt Kg. Songkok, batang kali. pengalaman yg sgt bermakna .. mmg betol mcm apa yg awk kata, diorg mmg semangat n dari yg kecil hingga yg besar semuanya bg kerjasama.. they r really nice actually .. rindu dekat adik2 kt sana :)

Yuyu said...

tahniah loq....org yg x asli pn agak nye rmai jgk yg senasib dgn org asli kan...:)

Wan Haffiz said...

bestnyer dpt wat xtvt ngan org asli..
ari tu aku ade jgk nk wat mende mcm ne, last2 x jd lak..adui..

ade try mandikan anak diorang x?

Anonymous said...

..

zaL_cdpx said...

ooo...kt atas upenyer !!!!!

huuu.....org asli mmg ksian !
dorg lbh ikut adat nenek moyang !
x anta anak skolah pn xper..., alahai

kt umah mmbr pn dkt ngan pkampungan org asli ! yg prngai gatai nk mampos pn ader ! tjerit2 ngan laki.. adoyai !

rosak ler pndgn org thadap org asli !

Aniza said...

trima kasih melawat blog saya.
entry terbaru ni betul2 buat saya semakin bersemangat membantu anak bangsa macam dorang ni...

tahniah sebab terfikir apa yang jarang orang fikir. selamat maju jaya!

Miss Yaty said...
This comment has been removed by the author.
Miss Yaty said...

entry yg menarik...
insyaAllah jika de kesempatan saya pon nk membantu mereka yg kurang bernasib baik cam masayarakat orang asli ni.

Miss Yaty said...

entry yg menarik...
insyaAllah jika de kesempatan saya pon nk membantu mereka yg kurang bernasib baik cam masayarakat orang asli ni.

Miss Yaty said...

entry yg menarik...
insyaAllah jika de kesempatan saya pon nk membantu mereka yg kurang bernasib baik cam masayarakat orang asli ni.

Miss Yaty said...

entry yg menarik...
insyaAllah jika de kesempatan saya pon nk membantu mereka yg kurang bernasib baik cam masayarakat orang asli ni.

maCy said...

i went to taman negara last semester, we met d ori suku kaum batik. at d age 13 or evn primary school age da kawen..

cintahati said...

sungguh lantang bersuara..bagus nieh..
kne print ni pastu tmpl kat sejid ke..dewan rakyat eh salah..dewan org ramai ke..

diorg pun perlukan pendidikan agama yg sebenar2nya..

Jijahh @ f.k said...

yup .. memang best kalo dapat join program macam ni .... well .. jijah kena cover Sabah n Sarawak ;) ...

hans said...

bila nak update nih bang?

P/S : Bila Ego Setinggi Langit Memang Akan Jadi Susah Untuk Mengaku Kelemahan Diri