04 March, 2011

Home » , , , » Kita Anak vs Anak "kita"

Kita Anak vs Anak "kita"

Itu hari masa aku balik Seremban,
Sesampai je terus aku terjah bilik,
Baring-baring sat,
Nak tengok tv dok wat hal pulak,
Kena sambar petir agaknya.

Then,
Aku ternampak satu tapawe milo kat rak barang aku,
Jadah apa dalam bilik aku ni?
Godek punya godek,
Aku jumpa cincin cinta lama aku,
Tapi?
Bukan itu focus point aku,
Hak ni yang special nyer.



Ni lah beliau,
Kalkulator Saintifik zaman batu,
Jangan main-main,
Banyak jasa beliau pada adik beradik aku.
Tak caya,
Korang search google image type " casio fx-570s "




DiRumah

BroLoq : Mak, akim amik subjek akaun form4 ni.
Pn.Ibu   : Haa ok la tu, boleh jadi akauntan nanti
BroLoq : Tapi akim nak pakai kalkulator la mak, sebab ada subjek math
Pn.Ibu   : Haa rumah ni kan banyak kalkulator, amik je la.
BroLoq : Loorr,,bukan yang tu, tapi yang saintifik nye.
Pn.Ibu  : Oowwhh yang lain macam bentuknya tu erk? haa pi tanya along kau.


DiSekolah


Kawan 1 : Peerhh el-classico syial keketer ko.
Broloq    : haa ko jangan dok perli, try guna, mampos terkial-kial ko nanti
Kawan 2 : Beli la yang baru der.




Siapa taknak isteri barang baru kan?
Masa tu nengok kawan-kawan pakai
Yang hak mahal sikit,
Rasa cam nak jer.
Tapi,
Aku boleh eksen@lagak apa,
Sebab boleh guna dua-dua,
Baru dan Lama.


Tapi bila nak mintak jer,
Terus aku teringat masa zaman pra-matang,
Banyak sangat nyusahkan mak ayah aku.
Langsung tak jadi.
Sampai laa abis spm aku pakai beliau. 



******************************************



Bila sebut budak-budak,
Teringat aku zaman susah dulu,
Bukan senang nak semua benda,
Tapi,
Mak ayah kan,
Tetap usaha keras untuk dapatkan.

Kalau time kita dulu,
50sen dah kira banyak dah tu,
Macam-macam boleh beli,
Roka? Askem Pop? Tikam spolohsen?
Sebut je.


Silap hari bulan dapat bawak balek mainan,
Tikam splohsen mengena,
Kecik-kecik dah main judi,
Jem betul.





Tapi sekarang?

Mana maiiiinn dah der,
Setakat doposen limaposen,
Apa dapat??
Paling cikai ayam pun,
Sehengget ye dak.


Biasalahkan,
Peredaran zaman,

Inflasi naik saban tahun,
Gaji pun kena la naik.

Tapi lah kan,
Cuba korang bayangkan,
Bila kita dah kahwin nanti,
Anak dah 5 6 orang,
Kok bawak pergi pasar malam,
Berderet jer pakai baju sama lak tu.






Macam mana pulak diorang nanti kan?
Macam mana pulak zaman kita bergelak mak apak?
Boleh bayangkan tak?


Orang kata,
What u give, u get back.
Siapa-siapa dulu kaki mintak
Sehengget dua,
Kompem anak korang buat benda sama.


 Di Pasar Malam Tahun 2040

Anak 1 : buu owwhh bu,
Ibu        : Ye sayang,,
Anak 1 :  Nak SERIBU (RM1000), nak beli menan laa.
Ibu       : ibu ada SEPLOH RIBU ( RM10,000) je ni, takda duit kecik.


Tak mustahil kan,
Mana tau jadi betul-betul,
Kita tak tau future kita macam mana.


Time tu baru lah nak ingat,
Macam mana kerenah kita,
Nyusahkan mak apak kita zaman dulu.

dah,,dah,,dah

Jangan dok fikir sangat,
Takda benda pun aku post entry ni,
Just untuk kita berimaginasi sebentar.

Kalau mana-mana awek,
Yang brader dia tiba-tiba takmo kahwin,
Jangan salahkan aku,
Tambah lagi brader korang baru lepas baca
Entry aku ni.


Oraiitt oraaiitt,
Esok aku nak pergi Rembau N9,
Ada pogram kat sana sampai Ahad ni.


:-) jumpa entry seterusnya rite,
Entah berapa bulan pulak lepas ni,
Baru nak berupdate.


Assalamualaikum.

www.tips-fb.com

15 comments:

/Dayah/nurul/dayak said...

cincin tu beli brapa..
ingt jasa mak bapa tau

CuteOven said...

anak kite pun ada calculator tu...

nabilah said...

kaketer baru ke lama ke dua2 aku xpndai guna

Adzriel AB said...

serupa je calkulator kita tu..

Rama2Ungu said...

hoho...jangan la sampai bertaun bro lu nak update..rerajin la update..guna henpon pun boley ape..hehehe

pasal entry lu ni mmg btol la wa cakap..wa dulu pun camtu gak..punya seksa nk dpt apa yg dimintak tu.pakai mn yg ada je kan. janji fungsi same gak.
skang ni nilai duit tu mkin tak nmpak sbbnya sumanya dah mahal..

Wan Hafisah Collection's said...

cincin ape???


calculator tu zmn dulu guna

zaman gedik2 belajar

skrg? mana tah aku campakkanyaa!

nora said...

wei mane cincin cinta eh eh tesilap cincin lama ko tu

aku nak tengok gak, el-classico ke tak huhuhuhu ^_^

ENTRY HOT : Cam Kerang Busuk

d_tieah said...

Gitulah kan..
Kalkulator turun temurun..
Samalah aku, aku guna yg akak aku punya masa dia belajo kat politeknik dulu..
Kemudian abg aku guna, aku pun guna jugak..
Last2, adik aku plak pakai..
Berharga owh kalkulator tu, dah banyak jasa kepada kitorang 4 beradik kongsi pakai..
Alkisah duit 20sen tu, teringat aku yang aku sekolah rendah dulu, tu lah jumlah duit aku bawa p sekolah..
Aku mampu beli keropok je bai..
Try sekarang bg budak sekolah rendah 20sen, haram dia nak p sekolah..
Muncung jek panjang.. Nak duit kertas katenye..
Hahahha.. Perubahan zaman ni memang cepatkan..



Entry Terbaru : Blog Lucah Semakin Digemari

DuniakuAbstrak said...

hehe famiLy aku pun mengamaLkan perkongsian pintar turun temurun adik beradik

cik tomyam said...

teringin betol nak ada kalkulator mcm tu. baru old skool kan?

lalink7 said...

cepat2 la updatee..hehehehe...
jgn tunggu berbulan lamanyaa..

ksih sayang ibu dan ayah sampai ke sorgaa...

Aqeela LaEn :3 said...

wah !
suka suka !
yang tahun 2040 tu part bestt :D

ruby bieha said...

tgk kalkulator tu tringt cikgu2 sibuk mgjr pggunaannya..x sgka pasni sy pula bkl menjdi guru

gigiAriEma said...

hoho. kalkulator gigi pun adik gigi amek pkai.. :)
trun temurun..

hahah.. xmahu la gigi mintak mcm2 dkt ibu gigi..nanti masa akan dtg takut mcm tu.. haha

♥sophie♥ said...

hehe,,fie pon kalkulatir pkai akak2 punye jew..ank bongsu byk dpt brg dr atas2..sape kate fie manje ?? kalo bab barang2,,,fie bkn laa.. fi xsuka susahkan org,,hee